"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

четвъртък, 20 август 2015 г.

Вълнуващи мигове от срещата с големия творец

"ПО ПЪТЯ КЪМ СЛЪНЦЕТО"


ЮБИЛЕЙНА РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА
ДАНАИЛ АВРАМОВ В КАЗАНЛЪК



На 20 август 2015 г. /четвъртък/ от 18 часа в залите на Художесвена галерия – Казанлък се открива  Юбилейна ретроспективна изложба на Данаил Аврамов (1907–1995). Известно е, че художникът обичал да казва: „Никога не съм се опитвал да надскоча сянката си. Карал съм я тя да ме гони, защото тичах към слънцето.” Ето защо юбилейната ретроспективна изложба с негови картини е озаглавена „По пътя към слънцето”.


В деня на откриването на експозицията се навършват 108 години от рождението на Данаил Аврамов, изложбата е посветена също и на  20-та годишнина от смъртта на художника.  Представени са творби от колекциите на Художествена галерия – Казанлък, Галерия „Инджов” – Пловдив и частни колекционери. Могат да се видят около 40 произведения  на  изобразителното  изкуство, в различни техники и жанрове, създавани в интервал от над половин век. Най-ранните творби са от 1940 г., а най-късните са  рисувани през 1994 г. Част от картините са участвали в първата му самостоятелна изложба през  май 1940 г. и не са показвани пред публика над 75 години. Други картини се експонират за първи път – такива са повечето графики, рисувани през 70–80-те години на ХХ век, а също и някои от живописните творби от същия период.


Откриването на изложбата ще бъде със специалното участие на проф. Татеос Санджакян, който ще свири на рояла на Петко Стайнов, а Димитрина Манчева ще свири на цигулка, изработена от Данаил Аврамов, който е известен и с големите си успехи като лютиер.


Моля, заповядайте!
* * * 
Нека да пожелаем успех в откриването на поредната изложба на Художествена галерия Казанлък, а на любителите на художественото изкуство - незабравими емоции с творбите на Данаил Аврамов, повеждащи ни и днес "По пътя към Слънцето", дори и тогава, когато отдавна самият той вече... не е  между нас!