"Живея аз във приказния град чудесен!!!.. Живея аз във Китна долина!!!... Ухаеща на дивни аромати, на Розата - Царицата в Света!!!..."

петък, 3 май 2013 г.

Кръстът на нашето Спасение...


На Кръста там, на Кръста на Голгота!
на Кръста там, на Кръста виж Христа!
О, виж венеца трънен на главата,
о, виж Кръвта на този Мъченик!

Той страда там, Той страда там за всички,
Той страда там за наште грехове!
О, виж венеца трънен на главата,
о, виж Кръвта на този Мъченик!

Пред този Кръст, пред този Кръст тъй Светъл,
пред този Кръст смирено застани!
О, виж венеца трънен на главата,
о, виж Кръвта на този Мъченик!

Пред този Кръст, пред този Кръст тъй Светъл,
пред този Кръст със сълзи застани!
Сърцето свое ти подари с обич
на Господа - тоз Светъл Мъченик!

Ще дойде Той в сърцето ти ще дойде!
Ще дойде Той със Бащинска любов!
ПРИЯТЕЛ ВЕРЕН ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ,
СПАСИТЕЛ ТВОЙ НАВЕКИ ЩЕ Е ТОЙ!!!


* * *
Иконата с Разпятието на Божия Син е взета от публикация във Фейсбук на Димитрина Стоянова, от която публикация може да прочетете повече за този толкова тъжен ден:
https://www.facebook.com/dimitrina.stoyanova.5?fref=pb&hc_location=friends_tab

Да бъде Твоята Свята воля, Господи!

 Молитва към Божия Син - Господа Иисуса Христа


Господи Иисусе Христе, Спасителю наш! От любов към човеците Ти слезе на земята, за да спасиш погиващите. Ти с милостива ръка изцери болестите и немощите на тези, които потърсиха Твоята Божествена мощ; възвърна здравето им, недъзите им премахна и им дари живот. Преголямо е Твоето човеколюбие, всемилосърдни наш Господи.... Затова винаги ще Ти благодарим и славословим Твоето пресвято име, а така също и името на Твоя безначален и единосъщен небесен Отец и на Светия Твой Животворящ Дух, сега и винаги и във вечни векове. Амин.

Молитва към Майката Божия - Майката на нашия Господ и Спасител


Пресвета Дево, Майко на нашия Господ Иисус Христос, всемилостива защитнице на всички, които с вяра прибягват към Тебе! Погледни на нас от висините на Твоята небесна слава, послушай нашата смирена молитва и я принеси пред Твоя възлюбен Син. О, преблагословена Богородице! Ти си скоропослушница на всички и радост на скърбящите... На Тебе, след Бога / и цялата Света Троица /, възлагаме надеждата си. Бъди ни ходатайка / чрез своите свети молитви /и силна застъпница пред Твоя Син - Господ наш Иисус Христос! Укрепи вярата ни в Него! Утвърди ни / чрез молитвите си / в Неговата любов и ни научи да Те обичаме, Пресвета Майко Божия, преблагословена Мария! На Твоя всесилен покров , пречиста Богородице, поверяваме себе си! Амин.
 

Похвална песен в чест на Св. Богородица
Богородице Дево, радвай се!
Благодатная Мария, Господ е с Тебе!
Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба,
защото  роди Спасителя на нашите души!
* * *
 

Из "Православен молитвеник" на Изд. "Витезда" /публикувани със съкращение / 
 * * *
Иконата на Божия Син с Майката Божия е изпратена от Ангел Бринков, в чиито профил във Фейсбук читателите могат да открият истински духовни съкровища:

Размисли, размисли, размисли...

Уважаеми читатели!
Св. Цар БОРИС – МИХАИЛ / ПОКРЪСТИТЕЛ /На 2 май честваме паметта на Свети Цар БОРИС – МИХАИЛ / ПОКРЪСТИТЕЛ /. Свети цар Борис-Михаил - Покръстител  на българите бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Православната Христовата вяра от Изток - Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Цар Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император - Михаил. Кръстили се болярите и целият народ  Български в 865 година. След смъртта на светите  равноапостолни  Солунски братя Кирил и Методий учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност. Обикнал монашеския подвиг, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимира и се отдалечил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон, при когото България станала  ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, по територия тя граничела с три морета Черно море, Средиземно море и Мраморно море. И тогава  България  процъфтява и духовно като се започнал строежа на много църкви и манастири и се служело на славянски език.Върнал се в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах. Св.Цар БОРИС – МИХАИЛ /Покръстител/ починал на 2 май  906 година. Имен ден имат : БОРИС, БОЙКО, БОРИСЛАВ, БОРИСА, БОРИСЛАВА. БОРКО, БОРЯНА, БОБИ, БОРИМИР, БОРЯН.ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК  НА  ВСИЧКИ. БОЖИЕТО БЛАГОСЛОВЕНИЕ  ДА Е С  ВАСПротойерей Иван ИвановХрам „Св.Преподобни ИВАН РИЛСКИ” в град Дългопол
Вчера, на 2 май, се чества паметта на Св. Княз Борис - Михаил / БЪЛГАРСКИЯТ ПОКРЪСТИТЕЛ/.
Този Княз Борис, който приемайки Православната Христова вяра се кръстил в новата вяра заедно с цялото си семейство, а след това покръства и целия български народ в 865 година!
Този Княз Борис, при когото намерили радушен прием тук, в България, учениците на Светите Солунски братя Кирил и Методий!
Този Княз Борис, чрез когото Бог не само че превръща страната ни в средище на славянската духовна просвета, но и издига България на завидна висота, превръщайки я по територия и духовно величие във Велика България!
Този Княз Борис, който завършил земния си живот като монах, починал на 2 май 906 година. Нека почива душата му в мир в селенията на праведниците по Божията Велика милост и любов! Амин.
За всичко това може да прочетете във Фейсбук, в профила на Протойерей Иван Иванов, свещенослужител в храм "Св. Преподобни ИВАН РИЛСКИ" в гр. Дългопол, а също и да получите Божието благословение чрез него. Ето тук:
https://www.facebook.com/groups/552701591424966/615589105136214/?notif_t=group_activity
* * * * * * *
Често се говори за Княз Борис, че насилствено е покръстил народа ни - с проливане на много кръв, а Бог, Който е самата Любов не желае това...
Да, пролята е много кръв, реки от кръв са потекли, но не за да бъде покръстен с насилие народът ни, защото всичко това става след покръстването на народа ни...
Защо така се е получило - само Бог знае това... Затова нека не го съдим жестоко, а да благодарим на Бога, че чрез него сам Бог ни е дарил Светлината на Християнската вяра!!!
Дарил ни е Любовта Си!!! Дарил ни е Милостта и Прошката Си, за да не умрем духовно в греховете си!!! А
мин.

Това, което обаче ми направи много силно впечатление от вчерашния ден, е фактът, че вероятно по този повод прочетох една публикация за кръщаването ни в името на Господа днес.
Днес, когато се кръщаваме, а не оставаме в Божия храм... Не се чувстваме част от голямото християнско семейство по тази земя... Не се чувстваме част от енорията си, в която живеем...
Не се ползваме от Даровете, които ни предоставя Светата ни Църква - не ги знаем, не вярваме в тях...
Нямаме свой духовен наставник, не знаем дори името на духовника, който ни е кръстил, не го познаваме, не го поздравяваме дори, когато го срещнем...
За всичко обвиняваме духовниците, обвиняваме Църквата, обвиняваме Бога дори, но никога себе си... Защо???!!!...
А толкова е хубаво, когато духовниците, които са Божии служители, са наши семейни приятели!!!...
Толкова е хубаво, когато са в течение на всичко, което се случва с нас!!!...
Толкова е хубаво, когато са наши Духовни наставници, чрез които Бог ни води по Своя Светъл път на Спасението!!!... Толкова е хубаво!!!... Нека бъде така, Господи Боже наш!!! Амин.